WordPress Sayfaları ve Gönderiler Arasındaki Fark Nedir?

Bir WordPress sitesini ilk kez başlatmak çok zor görünebilir. Örneğin, WordPress’e yeni başlayanların çoğu, bir sayfa ile gönderi arasındaki farkı anlamakta güçlük çekiyor.
Özetle, sayfalar statik içerik için kullanılırken, gönderiler düzenli olarak güncellenen zamanına hitap eden içerik içindir. Web sitenize bağlı olarak, herhangi bir sayfa ve yazı kombinasyonuna sahip olabilirsiniz. Her ikisinin de kullanım alanları vardır. Bu nedenle göreceli güçlü yanlarını anlamaya değer.
Bu gönderide, bir WordPress sayfası ile gönderi arasındaki farkı açıkladım ve her ikisini de nasıl kullanabileceğinize dair bazı örneklere yer verdim.
WordPress Sayfalarını ve Gönderileri Anlama
WordPress ilk oluşturulduğunda, gönderiler öncelikle geleneksel blog girişleri için kullanılıyordu. Bu günlerde, gönderileri diğer birçok içerik türü için de kullanabilirsiniz.
Örneğin, makaleler yayınlayabilir, şirket haberlerini paylaşabilir veya ürün güncellemeleriyle takipçilerinizi bilgilendirebilirsiniz. Genel anlamda, hedef kitlenizle düzenli olarak paylaşmak istediğiniz herhangi bir içerik için gönderileri kullanmak isteyeceksiniz.
Öte yandan, sayfalar çok sık değişmeyen önemli bilgiler içermelidir. Hakkında ve İletişim sayfalarınız gibi bu içerik, ziyaretçilerin kolayca bulabilmesi için genellikle ana gezinme menünüzde bulunur.
WordPress, istediğiniz kadar yazı ve sayfa oluşturmanıza olanak tanır. Ancak, istemiyorsanız gönderileri kullanma zorunluluğunuz yoktur. Örneğin, birçok işletme veya portföy web sitesi yalnızca sayfalardan oluşur.
WordPress’i bir blog platformu olarak kullanmayı düşünüyorsanız, diğer taraftan, sayfaları neredeyse hiç kullanmazsınız. Ancak, iletişim bilgileriniz için en az bir veya iki tane eklemek ve okuyucularınızın kim olduğunuzu bilmesini sağlamak akıllıca olacaktır.
WordPress’te farklı içerik türlerine “yazı türleri” de denildiğini unutmayın. Hem sayfalar hem de gönderiler, biraz kafa karıştırıcı olabilen gönderi türlerinin örnekleridir. Bir içerik oluştururken bir hata yaptıysanız endişelenmeyin. Bir gönderiyi manuel olarak veya Post Type Switcher gibi bir eklenti ile bir sayfaya veya tam tersi şekilde değiştirebilirsiniz.
WordPress Sayfaları ve Gönderiler: Dört Önemli Fark
Her iki içerik türü de metin, resim ve diğer medyaları eklemek için benzer bir düzenleyici kullanılarak özelleştirilir; bu nedenle ilk başta aynı görünebilirler. Ancak, bir WordPress sayfası ile gönderi arasında aşağıda inceleyeceğimiz dört temel fark vardır.
1. Zamansızlık
Bu yazının başına dönerseniz bir yayın tarihi göreceksiniz. Ancak Hakkımda sayfamıza göz atarsanız bu tür ayrıntıları bulamazsınız. Bunun nedeni, sayfaların, ziyaretçilerinizin herhangi bir zamanda başvurabilecekleri zamansız içeriğe yönelik olmasıdır.
Elbette yine de zaman zaman sayfalarınızın bazı bölümlerini düzenlemeniz gerekebilir. Örneğin, taşınırsanız konumunuzu güncelleyebilir veya şirketiniz büyüdükçe yeni bir ekip üyesinin biyografisini ekleyebilirsiniz. Ancak, sayfalarınızı çok sık güncellemeniz gerekmemelidir.
Öte yandan, gönderiler zamanındadır, bu nedenle bazen güncelliğini yitirebilirler. Örneğin, yaklaşan ürün lansmanınız hakkında tüm modern özelliklerini listeleyen bir gönderi yayınladığınızı varsayalım. Birkaç yıl içinde, o ürünün yeni ve geliştirilmiş bir sürümüne sahip olabilirsiniz, bu da orijinal gönderinizi daha az alakalı hale getirir.
Genel bir kural olarak, sayfalarınız doğası gereği daha zamansız içerik için korunmalıdır. Gönderileriniz daha güncel olacaktır. Yukarıda açıklandığı gibi alakasız hale gelirse, güncelleyebilir, silebilir veya hala ilgilenebilecek ziyaretçiler için arşivleyebilirsiniz.
2. Sahiplik
Tarih dışında, her gönderi genellikle bir yazar, kategori ve etikete sahiptir. Bu bilgiler, temanıza bağlı olarak genellikle gönderilerinizin üstünde veya altında görüntülenir.
Varsayılan olarak gönderiler de kişiselleştirilir ve adınız ve gravatarınız gibi ayrıntıları içerir. Bu, özellikle birkaç katkıda bulunan bir web sitesi işletiyorsanız kullanışlıdır. Özellikle yazarlarınız farklı konularda uzmanlaşıyorsa veya farklı tarzlara sahipse, hedef kitlenizin her bir yazarla ilişki kurmasına yardımcı olabilir.
Öte yandan, sayfalar evrenseldir. Bu nedenle, kimin yayınladığı önemli olmadığından, genellikle yazarın adını içermezler. Çoğu durumda, sayfalar belirli bir kişiye ait olmak yerine web sitenizi veya işletmenizi bir varlık olarak yansıtacaktır.
3. Organizasyon
Gönderilerinizi, önerilen bir uygulama olan etiketler ve kategorilerle düzenleyebilirsiniz. İyi tasarlanmış sınıflandırmalar, ziyaretçilerin (ve Google’ın botlarının) içeriğinizde gezinmesine yardımcı olur.
Sağ taraftaki yazı düzenleme ekranınızda kategoriler ve etiketler ekleyebilirsiniz:
Kategoriler, bir mutfak blogundaki ‘Tarifler’ gibi benzer içerikleri gruplamak için kullanılır. Ancak etiketler, “pizza”, “glütensiz” vb. gibi tek bir gönderinin içeriğiyle ilgili daha spesifik tanımlayıcılardır.
Kategoriler ve etiketler kullanmak zorunda değilsiniz, ancak bu iyi bir fikirdir. İçeriğinizi düzenli tutmanıza yardımcı olur ve ziyaretçilerin istediklerini bulmasını kolaylaştırır. İyi bir kural, gönderi başına bir kategori ve iki ila dört etiket belirlemektir.
Sayfalar genellikle kategorileri ve etiketleri kullanmaz, ancak bunları eklemek için bir eklenti kullanabilirsiniz. Bunun yerine sayfalarınızı hiyerarşik olarak düzenleyebilirsiniz. Örneğin, ‘Hizmetler’iniz için bir üst sayfanız ve altında ‘Web Tasarım’ ve ‘Pazarlama’ gibi birkaç alt sayfanız olabilir.
4. Sosyal Katılım
Hedef kitlenizle etkileşim söz konusu olduğunda, gönderiler mükemmel bir platformdur. Varsayılan olarak, gönderiler bir yorum bölümüyle gelir, ancak isterseniz bunu devre dışı bırakabilirsiniz. Ayrıca birçok tema, ziyaretçilerin içeriğinizi ağlarıyla anında paylaşabilmeleri için sosyal medya düğmelerine sahiptir.
Temanız sosyal paylaşımı etkinleştirmiyorsa, Jetpack gibi eklentiler bu özelliği eklemenize yardımcı olabilir. Hatta yayınlarınızı RSS beslemeleri aracılığıyla da dağıtabilirsiniz. Böylece okuyucular haberlerinizden haberdar olabilir.
Sayfalar genellikle yorum içermez, ancak isterseniz bu işlevi etkinleştirebilirsiniz. Ancak, Hakkında sayfanız gibi bölümler genellikle sosyal etkileşim için ideal değildir. Bunun yerine, her makalenin sonuna uygun bir harekete geçirici mesaj (CTA) bırakarak gönderilerinizin altında tartışmayı teşvik edebilirsiniz.
WordPress sitenizi oluştururken öğrenmeniz gereken ilk şeylerden biri, bir sayfa ile bir gönderi arasındaki farktır. İlk bakışta benzer görünseler de, bu iki özellik birbirinin yerine geçemez ve farklı içerik türleri için kullanılmalıdır.
- Çok sık değişmeyen zamansız ve evrensel içerik için sayfaları kullanmak isteyebilirsiniz. – örneğin, Hakkında ve İletişim sayfalarınız.
- Bir blog makalesini, haber duyurusunu veya düzenli olarak (ve potansiyel olarak farklı yazar adları altında) yayınlayacağınız herhangi bir şeyi paylaşmak istediğinizde gönderiler oluşturabilirsiniz.