Ucuz ve Güvenilir Alan Adı Nasıl Satın Alınır?

ucuz ve güvenilir alan adı nasıl satın alınır

Alan adı satın almadan önce dikkat edilmesi gereken uzunluk ve kısalık, tire kullanımı, söyleniş kolaylığı ve türkçe karakter gibi konular önemlidir. Alan adı satın alma ile ilgili olan bu konulara Domain (Alan Adı) Satın Almak – Blog Nasıl Açılır 102 başlıklı yazımda yer vermiştim.

Bu yazımda ucuz alan adı satın almanın bazı püf noktalarına değineceğim. Ucuz alan adı satın alabileceğiniz birçok yer var. Satıcıların çoğu saygın olsa da alan adınızı kaydederken aklınızda bulundurmanız gereken bazı önemli noktalar vardır. Web sitenizi, alan adınızı satın aldığınız yerde barındırmanız gerekmediğini unutmayın. Örneğin, birçok kişi alan adlarını aldığı satıcıdan hosting paketi de alıyor. Öncelikle bilmeniz gereken böyle bir şart olmadığıdır. Bu uyarımı yaptıktan sonra geçelim ucuz ve güvenilir alan adı satın almanın önemli noktalarına.

Bilinen Satıcılar

Bir domain satın almak için yüzlerce yer olsa da bilinmeyen bir domain kayıt kuruluşundan satın almayın. Bunların kepenk kapatma olasılıkları düşüktür. Ancak neden kendinizi bu tür bir risk altına sokmak isteyesiniz ki?

Gerçek şu ki herkes bir etki alanı kaydı ve barındırma şirketi kurabilir. Küçük bir domain şirketinden uzak durmak ve daha büyük bir şirkete bağlı kalmak en iyisidir. Küçük bir satıcı tercih ettiğinizde karşılaşacağınız ilk problem müşteri desteği yetersizliğidir. Seçtiğiniz domain sağlayıcısında aramanız gereken özelliklerden biri 7/24 müşteri desteği sunmasıdır. Türkiyede bilinen domain firmalarından bazılarını şöyle sıralayabilirim:

  • IHS Telekom
  • Turhost
  • İsim Tescil
  • Vargonen
  • Natro
  • Radore

Alan Adı Seçimi

Çoğu alan adı sağlayıcısı yaptığınız arama sorgusuna göre size uygun alan adları önermektedir. Bunları fikir edinme amacıyla bir kenarda tutabilirsiniz. Ancak asıl kararı verirken sitenizin konusuna uygun bir alan adı seçmeye özen gösterin. Firmaların önerdiği alan adları çoğunlukla seoyla uyumlu olmaz ve uzun vadede sizin için olumsuz sonuçlara neden olabilir. Alan adı almadan önce konu seçiminin önemine Konu Seçimi – Blog Nasıl Açılır 101 başlıklı yazımda yer verdim. Bu konuda aklınızda soru işareti varsa yazı sizin için oldukça faydalı olabilir.

Unutmayın: Alan adı araştırması için harcayacağınız birkaç saat veya birkaç gün buna değer.

Alan Adınızı En Az 2 Yıl Satın Alın

Alan adınızı yalnızca bir yıl süreyle kaydetmek yerine satın alırken en az iki yıl (veya daha fazla) süreyle kaydettirmeyi düşünmelisiniz. Bunu yapmak için birkaç neden:

  • Daha düşük bir fiyatta satın alın: Genellikle ne kadar çok süre için kayıt yaptırırsanız yıllık fiyat o kadar düşük olur. Ayrıca maliyetler genellikle her yıl arttıkça bu düşük oranda kilitleneceksiniz.
  • Zamandan ve güçlükten tasarruf edin: Her yıl alan adınızı yenilemek konusunda endişelenmenize veya alan adınızı yenilemeyi ve onu kaybetmeyi unutmanıza gerek kalmaz!
  • SEO’nun yararları: Google oluşturduğunuz bu siteye bağlılığınızı ödüllendirerek sizi arama sonuçlarında daha üst sıralara taşıyabilir.
  • Yükselen kur: Günümüz şartlarında her geçen gün kurun artma olasılığı daha da artıyor.

Açık Artırma Alan Adları

Birçok şirket tek kelime ve genel alan adlarını açık artırma ile satarlar. Ancak alan adı satın alırken özel bir nedeniniz yoksa bunlardan kaçınmalısınız. Bu alan adlarında iki sorun vardır:

Unutulmaz değiller: Tek, anlamsız bir kelimenin etrafında bir marka oluşturmak oldukça zordur. Kelime, sektörü tanımlayabilir. Google ve diğer arama motorları markalı alan adlarını genel alan adlarını sıralamaya tercih eder.
Pahalıdırlar: Premium alan adlarının fiyatları binlerce liraya kadar çıkmaktadır. Eğer bu yazıyı okuyorsanız muhtemelen bu seçeneği baştan elediniz.

Ufak Puntolu Yazılara Dikkat

Domain adresinizi seçtiniz ve satın almak üzeresiniz. Fakat ödeme adımına geçmeden bir önceki adımda domain hizmetinin yanına birkaç hizmet daha eklenmiş. İncelediğinizde “Belki bu da lazım olur.” diyebilirsiniz. Ancak unutmayın siz buraya ucuz domain satın almak için geldiniz. Barındırma hizmetleri, özel eposta hizmetleri gibi ürünleri sepete eklemekten kaçının. Bunları zaten hosting hizmeti alırken alacaksınız. Bu tür ürünler siz domaini satın alırken ufak punto ile yazılır ve ilk bakışta göze çarpmazlar. Sepeti de kontrol etmeden ödemeyi yapınca ihtiyacınız olmayan birkaç hizmete daha para vermiş olursunuz.

Bu ipuçlarıyla harika, ucuz bir alan adı satın almaya hazırsınız. Bunu yaptıktan sonra web sitenizi oluştururken işinize yarayacak tema ve platform seçimi gibi konular için Blog Nasıl Açılır etiketi altında yazdığım yazılara gözatabilirsiniz.

1/5 - (1 vote)

Paylaş

1 Cevap

  1. EVİSSA dedi ki:

    teşekkür ederim nerden alabilirm diye araştırma yapıyordum sonunda karar kıldım ellerinize sağlık

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da hoşunuza gidebilir...